Governs de la transparència? Ni en somnis!

Pràcticament tots els governs autonòmics, fruit de la mala imatge de la política i de l’obscuritat de moltes practiques de les administracions, disposen de lleis de transparència que no només han d’anar vinculades a augmentar les bones practiques en les contractacions, concessions, les compres i les relacions amb l’administració, sinó en garantir una informació transparent i fiable al ciutadà. Però què passa amb la infomació pública que ha d’estar a l’abast de tothom? Realment és tan accessible?

Recentment he finalitzat un projecte per un client de l’àmbit de la salut dirigit a elaborar, de manera ordenada, els organigrames i els mapes sanitaris dels diversos departaments i conselleries de salut de les 18 comunitats autònomes. I la conclusió és flagrant: més del 80% de la informació que apareix a les webs (amb els telèfons, adreces i contactes) i que per tant és d’accés absolutament públic o bé està absolutament desactualitzada o directament és errònia.

El cas més extrem és el del govern valencià, on sembla que els canvis polítics encara no han fet efecte en aquest sentit. La Generalitat valenciana disposa d’una web que anomenen Portal de la transparència en el que s’autoatorguen un índex de transparència del 93% durant l’any 2014. I saben què? En cap de les seves webs apareix de manera clara i directe ni tan sols el número de telèfon de la centraleta de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, per no fer referència a les dades de contacte dels diversos serveis que formen part d’aquest departament.

Però el cas de la Comunitat Valenciana no és un fet aïllat, de cap de les maneres. A la regió de Múrcia, sembla que el fet que hi hagi ciutadans o empreses interessades en obtenir simplement dades públiques els hi faci venir urticària. Si entreu a la seva pàgina web i intenteu copiar els contactes telefònics i de correu electrònic, totes les lletres us acabaran apareixent a l’intervés. És a dir, el correu electrònic per posar-se en contacte amb la consellera de torn, Encarna Guillén, miraculosament, es transforma en un il·legible se.mrac@nelliug.anracne.

Aquests són simplement dos exemples, els més il·lustratius, d’una situació bastant generalitzable, que no deixa al marge gairebé cap comunitat autònoma. L’enginy i l’astúcia de qui truca per poder configurar una base de dades completa és clau si, al cap i a la fi, el que es vol és aconseguir informació pública d’uns governs, els de tots, que es venten de la seva suposada transparència. Transparència, diuen? Jo, si haig de guiar-me per aquesta experiència, ni en somnis!

Posted by Gemma Bruna  |  Comentaris tancats a Governs de la transparència? Ni en somnis!  |  in General

Comments are closed.

 • Stay Connected

 • Gemma Bruna Comunicació
  Girona, 23. 1a planta
  08010 Barcelona
  Tel. 627 513 579
  info@gemmabrunacomunicacio.com

  Copyright© Gemma Bruna. Designed by Templatesquare.

kjhbkjkj